Eikö ketään edes hävetä

Kommentoi blogiin, älä Facebookiin

Posted in Sananvapaus, Tietotekniikka by masinoija on 22/04/2011

Vaalit ovat ohi ja niiden tuloksesta olisi paljonkin sanottavaa, mutta avataan nyt pitkä hiljaisuus huomauttamalla julkiseen nettikeskusteluun liittyvästä asiasta, joka on harmittanut jo pitkään: nettikeskustelu on hautautunut aivan liian suuressa määrin blogien kommenttiosioista ihmisten omille Facebook-seinille.

Esimerkiksi tuoreimmasta vaalituloksesta on kirjoitettu useita blogauksia, joita on kommentoitu innolla Facebook-keskustelujen puolella, niin puolesta kuin vastaankin. Itse blogauksessa kommentteja saattaa olla seitsemän, vaikka vierailijoiden määrä sivuston kävijälaskurissa hyrrää neljässä tai viidessä numerossa. Kirjoittaja jää helposti pimentoon siitä, mitä hänen tekstistään oikeastaan puhutaan – leviääkö se siksi, että ihmiset ovat raivoisasti samaa mieltä, vai siksi, että teksti oli sellaista paskaa, että sille nauraa puoli kansaa. Vai ymmärrettiinkö koko kirjoituksen pointti täysin päin prinkkalaa?

(En nyt sivumennen sanoen puhu tässä itsestäni, täällä on ollut käynnissä muutamakin varsin aktiivinen ja kiinnostava keskustelu.)

Kirjoittajan mukavuus on itse asiassa tässä se pienempi juttu, sillä todellinen ongelma on se, että keskustelun siirtyessä foorumeilta, blogikommenteista ja uutisryhmistä Facebookiin, se jää helposti kaverien omiin virtuaalisiin nurkkapöytiin. Kirjoituksiin tulee mielenkiintoista kritiikkiä, täsmennyksiä ja kommentteja, joita loppujen lopuksi eivät näe kuin kommentin kirjoittajan kaverit. Ellei satu olemaan harvinaisen heterogeenisessä kaveriporukassa, kommentoinnista tulee helposti omille kavereille nyökyttelyä – sellainen kiva pieni runkkurinki ja kupla, jossa ”kaikki järkevät ihmiset ovat tästä asiasta samaa mieltä”. Kun vastapuolen perusteluihin ei törmää ja niitä yrittää vain arvailla omassa päässään (”täähän on selkeästi tätä mieltä koska…”), ei niitä voi kovin älykkäästi kritisoidakaan.

Nähdäkseni ainoa johdonmukainen poikkeus tästä kommentointitrendistä ovat Uuden Suomen blogit, joissa keskustelu käy usein varsin kiivaana. Kyseinen blogiosio tuntuu välillä olevan Suomen suurin ulkoistettu avohoito-osasto (terveisiä esim. Piholle), joka ajaa tiettyjä kirjoittajia muihin blogipalveluihin tai omien blogiensa ääreen. Siitä huolimatta olisi hienoa nähdä yhtä aktiivista kirjoittelua myös muualla.

Seuraavan kerran kun löydät mielenkiintoisen blogikirjoituksen ja haluat kommentoida sitä, jätä myös blogiin kommentti. Mainio idea on myös se, että muodosta tekstistä tai aiheesta mielipide keskustelemalla siitä kaverien kanssa, ja täräytä jokin yhteenveto omasta kannastasi blogiin – tällaiset vähän viimeistellymmät kirjoitukset toimivat mainiona lähtökohtana keskustelulle. Tärkeintä kuitenkin on, ettet älä hautaa näkemyksiäsi Facebookin nurkkapöytään. KESKUSTELKAA, ihmiset, myös sen vastapuolen kanssa!

Mainokset

49 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mikkohasse said, on 22/04/2011 at 17:20

  Heh,

  Mainio pointti tämä. Linkitin tosin tämän blogitekstin facebook-sivulleni, mutta kehoitin jättämään kommentit tähän blogiin.

  Muutenkin täällä on hyviä blogin aiheita. Yleensä en lue blogeja, koska ne tuntuvat vain turhanpäiväisiltä ”Meikä on tätä mieltä, koska Hitler.”-lätinöiltä.

 2. laurathena said, on 22/04/2011 at 18:10

  Huomannut saman jutun, onhan se kiva saada sanoja myös takaisin päin omaan suuntaan sen sijaan, että niitä on aina maailmalle lähettämässä :) Tänä vuonna jätin FB-kultin.

 3. masinoija said, on 22/04/2011 at 18:55

  Kiitoksia. Joo, itse nettilätinät 80-luvulla aloittaneena nykyään harmittaa, miten kuppikuntaista nettikeskustelusta on FB:n myötä muodostunut, vaikka juuri tällä hetkellä olisi tärkeää että netissä ei juteltaisi vain niiden samaa mieltä olevien kaverien kanssa, vaan ideologioiden raja-aitojen yli. Tästä näkökulmasta FB tekee todellisen karhunpalveluksen sulkemalla keskustelut hyvin tehokkaasti pienien sosiaalisten piirien sisään, pois laajan yleisön silmistä. Näissä ”ideahautomoissa” sitten yritetään ymmärtää vastapuolen mielipidettä.

  Tosin, ettei tämä kuulostaisi joltain typerältä Facebookin vastaiselta ininältä – se on nykymuodossaan ennennäkemättömän loistava tapa välittää todella kiinnostavia linkkejä ja ajatuksia.

 4. Myytinmurtaja said, on 22/04/2011 at 20:02

  No, minusta suurin ongelma tuossa on keskustelun trolliutuminen. Se on laadukkaidenkin blogien ongelma.

  Jos asia on hyvin tulenarka – ja niinhän se tietysti melkein väistämättä tuppaa olemaan, kun politiikasta, taloudesta ja oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta puhe on – hyvin alkaneesta keskustelustakin tulee tyypillisesti sangen pian nillitystä, vittuilua ja väninää ”parhaaseen” Hesarin keskustalupalstan tyyliin. Itselläni on aikamoinen turnauskestävyys vittuilussa, mutta eihän se sitten enää siihen huutoäänestyspisteeseen päädyttyä mitään rakentavaa keskustelua ole. Jos pitää valita sen oman lämpöisen runkkuringin ja hysteerisen hullujenhuoneen välillä, kyllä se runkkurinki on ainakin minulle hyvin usein se houkuttelevampi vaihtoehto. ;-)

  Kannatan kyllä lämpimästi hyviin blogeihin kommentoimista! Asiallisia, ajateltuja kommentteja ei koskaan ole liikaa.

 5. masinoija said, on 22/04/2011 at 20:10

  Myytinmurtaja:

  Olet ihan oikeassa, mutta tähän on yksi ratkaisu – blogin kirjoittajan moderaattorityö. Olen itse erinäisissä nettiyhteisöissä blokannut kommentteja ja laittanut perään tavalla tai toisella viestin, että jatketaan keskustelua, kun osaat ilmaista asiasi maltillisesti. Tästä on seurannut ainoastaan ja vain positiivisia juttuja: anteeksipyyntö paskasta sävystä, rauhallista keskustelua ja yhteisymmärrystä puolin ja toisin. Ne, jotka haluavat vain kiukutella, jättäytyvät pois. Muut rauhoittuvat ja kirjoittavat yleensä tekstinsä uusiksi fiksummassa muodossa.

  Tämä on tietenkin sellainen aikuisuusharjoitus blogin pitäjän puolelta, että osaako itse pysyä rauhallisena ja osaako erottaa kommentin viestin ja sävyn, ja vaatia asianmukaista sävyä. Minulla on jonossa muutama blogaus, joista tämä koskee yhtä – sitä, miten väärin ”sananvapaus” ymmärretään. Ei kellään ole mitään velvollisuutta julkaista, kuunnella tai kommentoida keskenkasvuista kiukuttelua omassa blogissaan ja provosoituminen on oma moka. Mielestäni julista keskustelua haluavilla on velvollisuus kertoa kommentoijilleen, millä sävyllä sopii asioitaan ilmaista.

  Jengi käyttää delete / unapprove -nappia ihan liian vähän, ja kun käyttävätkin, tekevät sen usein aika väärin. Mutta kuten sanottua, erillisen tekstin väärti.

 6. Myytinmurtaja said, on 22/04/2011 at 20:20

  Totta. Toisaalta moderaattorityö on myös aikaaviepä energiasyöppö. Vaikka suurin osa kommenteista olisi ihan asiallisiakin, hyvin suosituissa (tai paheksutuissa, miten vaan) jutuissa ihan silkka kommenttien volyymi voi yksinkertaisesti olla uuvuttava. (Kyllä, jokainen bloggari tietysti itse vapaasti päättää blogipolitiikkansa, sen, että vastaako jokaiselle erikseen jotain ja tarkentaako alkuperäistä juttuaan pyydettäessä vai pelkästään julkaisee jne. Tämä vain sellaisena ajatusten heittelynä.)

  Tunnen itse syvää rispektiä (ja kauhunsekaista kateutta) niitä muotibloggareita kohtaan, joiden jokainen kirjoitus saa noin sata kommenttia! Ja ne työn sankarit usein vielä vastaavatkin kaikille jotain kysyville. Ei kyllä onnistuisi minulta.

 7. masinoija said, on 22/04/2011 at 20:32

  Myytinmurtaja:

  Heh. ”Jos nakkikioskilla soitat poskea, poskeen alkaa koskea.”

  Elämä on valintoja. Joko ilmaiset mielipiteesi julkisesti ja näet siitä aiheutuneen vaivan, tai sitten et. Julkinen kommentointi tuo aina mukanaan oman taakkansa. Halla-Aho kokee sitä nyt tämän ihmisoikeus-blogauksen seurauksena. ”Yhyy pyhyy, heittelin huonoa lukiofilosofiaa nettiin ja nyt sitä pitäisi kommentoida.” Voi voi. Olisit heittänyt sitä kavereille punkkulasin yli, niin ei tarttis nyt itkeä.

  Järkevään moderointiin voi kasvaa ja mielipiteet pitää vain erotella persoonasta. Pitää ajatella blogiaan siten, ettei se ole oman itsen jatke, vaan oma tila. Hyökkäys siellä ei ole hyökkäys omaa itseä vastaan, vaan huonoa käytöstä sun kämpässä. Tyypille voi sanoa, että älä huuda ääneen ja kiroile, vaan puhu nätisti, siten me ehkä kuunnellaan sua. Ja jep, teen tätäkin hommaa työkseni.

 8. Ville Ilvonen said, on 22/04/2011 at 20:43

  Facebookin ja Uuden Suomen blogien hyvänä puolena on se että ihmiset kommentoivat asioita omalla nimellään. Nimimerkkien kommenttien seassa on tyypillisesti aivan liikaa kommentteja jotka saavat lukemisen tuntumaan ajan haaskaukselta. En kannata moderointia, koska omalla nimellä esiintyminen tekee myös harkitsemattomista ja ajattelemattomista kommenteista inhimillisiä ajattelun tasosta riippumatta.

  Kiitos hyvästä blogista. Erinomaisen siitä tekisi rohkeasti omana itsenään esiintyminen.

 9. masinoija said, on 22/04/2011 at 22:23

  Ville:

  Hassua kun mainitsit, tämä on puoli josta on tullut keskusteltua aika paljon FB:n hyvänä puolena. Ihmisiä ei voi pakottaa kommentoimaan omalla nimellään minkään ylemmän auktoriteetin taholta ja tästä näkökulmasta nettikeskusteluiden anonymiteetin hillitseminen on turhaa. Mutta jos tilanne menee siihen, että on sosiaalinen normi kommentoida omalla nimellään, ja jos joku kommentoi nimimerkillä, se on joko peelo tai sille on hyvä syy tehdä niin, tämä on mielestäni optimitilanne. FB opettaa ihmiset puhumaan omalla nimellään omista mielipiteistään, joka on mielestäni erittäin hyvä asia. Olen kuitenkin hyvin vahvasti myös sitä mieltä, että nettikeskustelun pitäisi tarvittaessa olla anonyymia – ensimmäisenä tulevat mieleen keskustelualueet joissa puhutaan esimerkiksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä, huumeongelmista tai vastaavista. Tunnen ihmisiä jotka ovat saaneet tällaisilla alueilla merkittävästi apua ja vertaistukea ongelmiinsa – mutta eivät voisi kuvitellakaan puhuvansa asiasta kuin lähimmille ystävilleen, saati sitten omalla nimellä netissä.

  Facebook ja kotimaisittain Uusi Suomi tekee tässä hyvää, mutta käynnissä on edelleen kivulias murrosvaihe. Monille kaltaisilleni 80-luvulla netinkäytön aloittaineille ajatus anonymiteetin ”menettämisestä” voi olla vaikea.

  Välillä anonymiteettiin on muitakin syitä. Mietin ennen tämän blogin aloittamista, että kirjoittaisinko näistä jutuista nimellä vai ei. Noh, käsittelen täällä tulenarkoja asioita, mutta isompi motivaationi nimettömään kirjoittamiseen on se, että viesti on tärkeä, ei kirjoittaja. Minä en näillä teksteillä aja mitään poliittista tai muuta agendaa, tai halua sen kummemmin egopullistella tai huomiota itselleni – siihen on maailmassa blogeja jo ihan tarpeeksi. Kun kirjoittaa nimettömästi, on helpompi pudottaa pois omaan egoon liittyvät jutut – ja jos tässä onnistuu, toivottavasti myös lukijat pystyvät käsittelemään itse asiaa, ei tappelemaan persoonaa vastaan.

  Asiat tappelee, ei ihmiset

 10. Sarin said, on 05/05/2011 at 09:06

  Linkitin erinomaisia kirjoituksiasi fb-sivuilleni, mutta en tainnut tänne kommentoida mitään. Syynä lähinnä se, että huomasin kirjoitusten olevan sangen ”vanhoja” ja ajattelin että ei kukaan enää lue noiden tekstien kommentteja, tuskin kirjoittaja itsekään.
  Olenko väärässä? Kannattaako iänkaiken vanhoja blogikirjoituksia enää kommentoida, vaikka aihetta olisi?

 11. masinoija said, on 05/05/2011 at 09:44

  Vierailijalaskurin mukaan näitä luetaan ja linkitetään aika ahkerasti etenkin silloin ne liittyvät johonkin ajankohtaiseen. Viimeksi vaalit aiheuttivat melkoisen vierailuryöpyn. Tekstit on tarkoituksella kirjoitettu mahdollisimman aikaa kestäviksi, mieluimmin ei yksittäiseen päivänpolttavaan tapahtumaan liittyviksi.

 12. Leena said, on 06/07/2011 at 02:04

  Blogeihin on yleensä hankala vastata tälläisen tavallisen tallaajan…. kaiken maailman kyselyjä tulee kuka oikein olen ja pitäisi kirjautua sisään jollakin tavalla… ja kaiken kruunaa yleensä sellainen kirjainhässäkkä jota pitää kokeilla kolmisen kertaa ennen kuin onnistuu sanottavansa lähettämään. Tämä nyt tälläisen keski-ikäisen asioista kiinnostuneen mutta teknisesti takapajuisen ihmisen ajatuksia tästä…

 13. Jenna Johanna said, on 06/07/2011 at 13:57

  Helvetin hyvä kirjoitus. Ihan samat fiilikset itsellä, kirosanoja ei enää huvita säästellä kun tästä puhutaan, on sellaiseksi perseilyksi meininki mennyt!

 14. Masa mainio said, on 06/07/2011 at 14:52

  Eihän homoparit voi saada lapsia, onneksi, suomesta täytyisi poistaa kokonaan adoptio oikeus.

  Ja sitten toi sukupuoli neutraali, kun ph on 7 on aine silloin neutraalia, ei emästä eikä hapanta, onko nyt niin, että suomeen on tulossa kolmas sukupuoli? On miehiä ja naisia, sekä vielä neutraaleja.

  Kyllä pistää vihaksi.

 15. minna said, on 06/07/2011 at 15:02

  Mahtavaa tekstiä ja niiiiiiin paikkansa pitävää! Toivon todella et suomalaiset idiootit kasvais aikuisiksi ihmisiksi ja lakkaisivat ”halveksimasta” vähemmistöjä,oli sit kyse yksinhuoltajista,homoista,lesboista,kehitysvammaisista jne. Meillä vähemmistöillä on oikeus elää aivan normaalia ja kaikilla mausteilla maustettua elämää siinä missä muillakin ihmisillä. Me emme ole yhtään sen huonompia ihmisiä kuin niinsanottuun ”normaaliin” valtaväestöön kuuluvat,päinvastoin,kun kuuntelee heidän negatiivista asennettaan,he mielestäni kertovat itsestään enemmän kuin meistä vähemmistöön kuuluvista eikä todellakaan mitään hyviä asioita! Minä henkilökohtaisesti olen ylpeä omasta osastani vähemmistöön kuuluvana,selviän sellaisista asioista yksin mistä monet eivät selviä kaksin.Ollaan kaikki ylpeitä siitä että kuulumme vähemmistöön,olemme muita ihmisiä parempia jo pelkästään sen takia että olemme kasvaneet ihmisinä,elämämme on rikkaampaa enkä nyt tarkoita rahaa ja ennenkaikkea me hyväksymme muut vähemmistöön kuuluvat paremmin valtaväestöön verrattuna. Erilaisuus on siis rikkautta!
  Suomessa on pahempiakin ongelmia mihin oikeesti pitäis puuttua:on huumenuoria,heitteillä olevia lapsia,alkoholistivanhempia,perheväkivaltaa,raiskauksia,asunnottomia,köyhyyttä jne jne näistä vain inistään ja jätetään hoitamatta mut suureen ääneen huudetaan ihmisten erilaisuudesta,kiroilemisesta ja tupakanpoltosta ja seksuaalisista suuntautumisista,perkele! HEI HALOOOOO!!!!! Kenen hiihtämistä haittaa jos kaksi toisistaan välittävää ihmistä haluaa mennä keskenään naimisiin olivat he sit mies- tai naispareja,mitäs jos vaan panisitte hetkeksi päänne pakastimeen ja miettisitte mikä siinä omas elämäs on vinksinvonksin ja laittasitte ensin oman elämänne järjestykseen ennenkuin alatte puuttua toisten ihmisten elämiseen ja olemiseen. Halaukset kaikille vähemmistömme jäsenille,me saamme muutoksia aikaan kuhan pidämme puolemme:)

 16. Anon said, on 06/07/2011 at 15:38

  ”nimen omaan” = nimenomaan

 17. Marjana A said, on 06/07/2011 at 16:41

  Nyt ihan pakko kysyä. Saanko mä viedä tän tekstin liikeeseen ja tehdä ison taulun keskelle olkkarin seinää xD ?

  ps, tosissani olen

 18. Molo said, on 06/07/2011 at 19:07

  Täyttä paskaa. Miksi tänne eksyinkään.

 19. timo said, on 06/07/2011 at 19:33

  Samoja asioita kun kääntelee nurinniskoin niin tämänkin kirjoituksen asiat voi ampua
  alas yksi kerrllaan. Tästäkin olisi saanut paremman kun olisi yrittänyt.. aukotonta ei ikinä.
  ”Iät ja ajat” ei ehkä ole se oikea sananavalinta 80-luvulla nuoruutensa viettäneille,
  silloin homous oli sairaus kuten vielä piiitkään senkin jälkeen.
  20 vuotta ei ole sama kun se ,että on ”aina ollut”.
  Ehkä nämä tässä mainitut tulevat kehittymään, mutta jotenkin tällaisen puhtaan viha asianajaja on unohtanut, ettei Roomaa rakenettu päivässä.

  Kuten kirjoituksessakin todetaan pitäisi lapsista tehdä koekaniineita, ja koska
  suomalaisilla lapsilla on vaikeaa testatat niin kirjoittaja olisi valmis uhraamaan muitten maitten lapset tälle alttarille.

  Jo nyt on mahdollisuus ottaa sama sukunimi ja rekisteröidä se parisuhde
  joten kaikki tällainen hämmentäminen on turhaa.
  Kiertoteitä löytyy ja on aina löytynyt.
  Mutta kun ei vene keinu tarpeeksi niin sitä pitää sitten kaikilla
  olemassaolevilla tempuilla koittaa kaataa.

  Tulee aika.. Kun kaikki tämä on totta, mutta se ei ole tänään.
  Kirjoittaja haluaakin ”Kaikki, heti, mulle, nyt”. Olisi huomattavasti kauniinpaa ajatella
  tulevaisuuden mukava ja vaikka omia lapsiaan ja kirjoittaa, että haluan,
  että kun lapseni ovat aikuisisa niin heillä on nämä kansalaisoikeudet.

 20. Aletheia said, on 06/07/2011 at 21:23

  Löysin tänne muuten Facebook-linkistä.

  Ehdin lukea vasta pari kirjoitusta, mutta aion lukea lisää. Yksi toive olisi jo: voisitko lisätä sellaisen rss-nappulan tänne, että tumpelokin netinkäyttäjä osaisi lisätä tän livekirjanmerkkeihinsä?

 21. Theodor Arhio said, on 06/07/2011 at 22:35

  Loistava kirjoitus joka summasi omat ajatukseni täydellisesti, jaoin samointein Facebookkiin.

 22. Nani said, on 07/07/2011 at 08:05

  Aivan upeaa tekstiä!! Seuraavan kerran kun joudun taasväittelyyn homojen oikeuksista, niin saanen lainata ajatuksiasi? Btw. Pyörii tosiaan FB:ssä aika laajalti, toivottavasti ihmiset tajuaa olla kiusaamatta homoja tän tekstin lukemisen johdosta.

 23. jere said, on 07/07/2011 at 14:00

  Kun sanotaan, että homoperheiden lapset voivat yhtä hyvin kuin muutkin, niin se varmaan pitää paikkansa. Mutta kun lapsi alkaa ymmärtää asioita, niin silloin alkaa myös ymmärtämään, ettei kaikki ole kohdallaan. Luonnon järjestys saa miettimään, että tässä on jotain luonnotonta.

 24. Mauno said, on 07/07/2011 at 17:49

  Ei voi muuta sanoa kuin: Jätkä puhuu asiaa!

 25. Matias Makkonen said, on 07/07/2011 at 19:06

  Enemmistö ja enemmistö, veikkaan et jos yön yli laillistettais homoavioliitot niin kukaa ny sitä edes tajuis tai sen tiedon jälkee lähtis soihtujen ja heinähankojen kanssa eduskuntaan valittamaan siitä asiasta. Taino valittamaan eli = ramblerambleramblerambleHI​RVEETÄramble

 26. tomi said, on 07/07/2011 at 22:21

  Kuinkas moni teistä homomyönteisistä on tullu ajatelleeksi, kuinka paljon loukkaatte ihmistä joka on kyseisten vähemmistöjen taholta pakotettu ja raiskattu. Miltä tuntuu kaikki se häpeä, kipu ja salailu mitä lapsesta yli kolmikymppiseksi asti oli salattava, ei uskaltanu kellee puhua. vihasi itseänsä, ja ajatteli kuolemaa yli 10v, ei ole koskaan palautunut normaaliin elämään, jatkuva masennus, ahdistus, tuska, työkyvyttömyys, ikuinen kysymys ”miksi mulle tehtiin näin?!

  Jos tuo laki ja normaali perhe elämän vastainen asenne ajetaan pakolla läpi, niin minuun sattuu liian lujaa, koska kukaan ei tuomitse tekijöitä, vaan ainoastaan hyväksytään et mulle kävi niin=(
  Onko pakko vähemmistöjen ajaa etujaan niin lujaa, että siinä poljetaan koko suomen yhteiskunnan arvot maan tasalle, ja satutetaan heitä jotka on saanu kärsiä noista.
  Haluan UNOHTAA että oon saanu kärsiä noin hirveesti tuollaisten takia. En voi kertakaikkiaan ymmärtää homoutta, en halua kuulla siitä mitää enää koskaa. Sori vaan! ihmisenä kaikki on ok, mutta älkää tuhotko muiden elämää. olkaa hiljaa ja kukin rekisteröitykööt ihan vaikka nasan ufotutkimuksen koekaniiniksi minua ei kiinnosta, mut julkista vouhkaamista EN HALUA KUUNNELLA ENKÄ LUKEA!
  Pitäkää TURPA KIINNI JO!!!!

  Päivi Räsäselle suurkiitos tuesta, ja tsemppiä jatkoon!

  Eikö tässä maassa ole muuta lain säätämistä todellakaa? säätäkää alkoholi laki niin ettei juopporetkut saa pisaraakaan alkoholia, kaikki päihteet pois lailla, ja vaikka väkipakolla, eikö autoihin saada vakionopeuden säädin, säästyy kolareilta, eikö kansalta todellakaa saada aseita pois, ettei suomalaiset juntit tapa kaikkia naapureitaan juovuksissa, maa on täynnä ongelmia. hallitus!!! Hoitakaa perkele nyt jotai tärkeämpiä asioita kuin jotain sukupuoli yms. huuhaata.

 27. Enni said, on 07/07/2011 at 22:45

  Itse olen ehdottomasti sitämieltä,että homopareilta adoptio-oikeus pois. Se ei ole lastakohtaan oikein,jos kaikilla muilla on äiti ja isä,nainen ja mies,ja sillä ”äiti” onkin Pekka. Onko kukaan ajatellut miten niitä löapsipoloja kiusataan,kun koulussa kaikki kuulee että vanhempina on 2 homoa/lesboa? Se on lasta kohtaan kamalan vääärin.
  Ja todella, se on luonnotonta,niin ei missään tapauksessa kuulu olla. Se on ihan eri asia kuin yksinhuoltaja tms. Adoption hyväksyn, jos on terveydellisiä esteitä saada lapsia tms. Mutta tuo ei ole sellainen syy, että ”kun me ollaan homoja ja perseen kautta niitä lapsia ei synny.” Silloin niitä ei myöskään kuulu saada.

 28. Jerps said, on 07/07/2011 at 23:09

  Homopareilta adoptio-oikeus pois on oma mielipiteeni. Lapsi tarvitsee sekä äidin että isän. Kahta samaa sukupuolta olevat vanhemmat sekoittavat lapsen ja lapsi ei esimerkiksi saa joko mies- tai naisnäkökulmaa lapsesta saakka.

 29. Anja Mäkinen said, on 08/07/2011 at 01:54

  ”Lapsella tulee olla sekä äiti että isä.” No niinhän niillä lapsilla onkin. Eihän ne muuten olisi syntyneet. Jostain syystä kuitenkin joko toinen biologisista vanhemmista, tai molemmat, eivät ole mukana kuvioissa. Silloin lapsesta tulee huolehtia sen, joka siihen parhaiten kykenee. Laitosko tämän homman hoitaa paremmin kuin adoptioperhe? Tuskin. Muutenhan kaikki huoltajattomat lapset asuisivat lastenkodeissa, eikä heitä sijoitettaisi eteenpäin.

 30. jere said, on 08/07/2011 at 08:38

  Kaikesta viimeaikojen, ko. asian tiimoilta käytyjen keskustelujen perusteella voi tulla siihen johtopäätökseen, että ehkä luonto sittenkin pyrkii pitämään tasapainoaan. Miesten ja naisten osuus maapallon ihmismäärästä vähenee, koska neutraalit eivät lisäänny (toisaalta lisääntyvät…). Ongelmana kuitenkin tulee olemaan, että toistaiseksi myös neutraali voi tulla raskaaksi, mutta evoluutio kyllä huolehtii siitäkin ajan saatossa. Adoptio-oikeuden lisäksi voisi esittää kysymyksen, voisiko neutraalilta kieltää lailla itsensä siitättämisen.

 31. Erja Eteläinen said, on 08/07/2011 at 19:15

  En olisi voinut itse pukea sanoiksi ajatuksiani kyseisestä aiheesta paremmin, ja olen sentään lukion äidinkielen lehtori:) Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille – niin homoille kuin heteroillekin. Tämän pitäisi olla jo tässä vaiheessa ihmiskunnan historiaa itsestään selvä asia.

 32. Tuula Marjala said, on 14/07/2011 at 05:50

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Sanoit kaiken sen, mitä minä en osannut sanoiksi pukea! 8D

 33. Laara said, on 24/07/2011 at 00:31

  En voisi olla enempää samaa mieltä <3 Nimim. onnellinen hetero, elokuisten lesbohäiden kaaso :)

 34. Lars Waris said, on 05/03/2012 at 19:35

  En kannata sukupuolineutraalia avioliittolakia eikä hävetä yhtään. Kirjoittaja purkaa sydäntänsä oikein tosissaan ja lyttää totaalisesti ne jotka eivät halua muuttaa kotimaansa lainsäädäntöä aina vain sairaampaan ja sairaampaan suuntaan. Tämä avoin kirje niitä vastaan jotka eivät hyväksy sukupuolineutraalia avioliittolakia on kirjoitettu sellaisella iva ja vihapuheella ettei paremmasta väliä. Raivoa niitä ihmisiä vastaan jotka eivät ajattele samoin kuin hän itse. Terveet perinteiset arvot asetetaan kyseenalaisiksi, kuten muissakin vastaavissa kirjoituksissa näiden taholta, jotka haluavat muuttaa lainsäädäntömme niin, etteivät muut kuin nämä hlbt myönteiset kansalaiset eivät saisi päättää asioista. Missäs se demokratia on ja suvaitsevaisuus?

 35. Lars said, on 22/11/2012 at 15:41

  Lapsella on todellakin oikeus isään ja äitiin, ja avioliitto on todellakin tarkoitettu miehen ja naisen väliseksi, sellaiseksi on ihmisen luoja sen tarkoittanut. Lisäksi uskollisuus yhdelle puolisolle on Jumalan tahto. Tottakai nämä ateistit ja limamöykystä tai alkupamauksesta sattumalta syntyneeseen ihmiseen tai kalasta maalle hypänneeseen otukseen joka päätti ryhtyä apinaksi ja sitten ihmiseksi uskovat haluavat vääristää kaiken luonnollisen ja oikean mitä luonnottomimmiksi tavoiksi. Miksi joku homo, lesbo tai bi liitto nimi ei kelpaa näille ihmisille? Jättäkööt avioliiton rauhaan ja perustakoot mitä liittoja hyvänsä kunhan eivät vaadi avioliiton nimeä. Mihin nämä sitä tarvitsevat? Eivät mihinkään, pitää vaan saada kaikki luonnottomat tavat hyväksytyksi ja jos niitä ei joku normaali hetero ymmärrä niin sitten oikein kampanjoiden voimalla syyllistetään toisin ajattelevia foobisiksi ym Eikö se olekaan vihapuhetta kun solvataan kristittyjä ja normiheteroita jos eivät ole samaa mieltä näiden masinoijien ja muiden kanssa!

 36. Susanna Öman said, on 03/03/2013 at 22:35

  en voisi olla enemmän samaa mieltä, vaikka olenkin äärihetero keski-ikäinen nainen

 37. tr said, on 04/03/2013 at 13:14

  Jos minulla ei ole muuta sanottavaa kuin ”Niinpä!” tai en ole ihan varma, mitä haluan sanoa aiheesta, mutta pidän kirjoitusta kiinnostavana, jaan sen usein sekä facebookissa, että omassa blogissani, jotta muutkin ihmiset löytäisivät kirjoituksen.

  En myöskään jaksa kommentoida muiden kommentteja, joissa ei tuoda esille mitään uutta, tai joissa jankataan kertaalleen käsiteltyjä asioita tai yritetään kumota muiden argumentteja joillain selkeiksi argumentaatiovirheiksi luettavilla perusteluilla. Jos joku kaverini syyllistyy argumentaatiovirheeseen seinälläni, niin oikaisen häntä mielelläni, anonymiteetin takaa huutelevalle mahdolliselle röllille en jaksa alkaa vääntää hyvän argumentoinnin perusteita rautalangasta.

 38. Janne said, on 04/03/2013 at 18:03

  Tuo kuva missä on koottu erilaiset raamatussa esiintyvät vastakkaisten sukupuolten väliset avioliitot ei sisällä yhtään samaa sukupuolta olevien välistä vaihtoehtoa. Onko se siis argumentti puolesta vai vastaan?

 39. Jeppe Pollari said, on 04/03/2013 at 20:41

  ”Ihan oikeasti, mikä helvetin peruste on ihmisten kansalaisoikeuksien polkemiselle se, että joku saattaa loukkaantua? Tämän kaliiperin asia voidaan kieltää, mikäli sen voi todeta aiheuttavan kiistattomasti ihan oikeaa, konkreettista, huomattavaa haittaa.”

  Otetaas tuosta pois tuo lasten asema… Noniin. Tuo teksti pätee aika hyvin kaikkeen mitä tehdään muslimiuskon varjolla ympäri eurooppaa tällä hetkellä… :D Ihan vaan btw ;)

 40. Esa Blomster said, on 06/03/2013 at 09:26

  Tällästä kirjoittaa ihminen jonka ei pelkää Jumalaa,Raamatusta puhuessaan,ei hän löydä yhtään
  Pyhän kaikkivaltiaan Jumalan myönteistä ilmoitusta homoseksuaalisuuden harjoittamisesta.
  Jonka vuoksi pienen ihmisen rääyntä on kuin hyttysen ininää sen rinnalla mitä Jumala on ilmoittanut.
  Tärkeää on ymmärtää Jumala ei ilmoita vihaavansa ihmistä jolla on homoseksuaalisia tunteita,mutta homoseksuaalisuden harjoittamisesta Hän ilmoittaa selkeästi vihaavansa.
  Roomalaiskirjeen 1 luku,jossa lukee selkeästi että 1:18 Sillä Jumalan viha ilmestyy taivaasta kaikkea ihmisten jumalattomuutta ja vääryyttä vastaan, niiden, jotka pitävät totuutta vääryyden vallassa….
  Tästä jakeesta lähtee Jumalan ilmoitus luvun loppuun saakka ja mitä siitä seuraa,huomioitavaa on se JUMALA ilmoittaa asiat ei ihminen siitä päätä.
  Vaikka me poloset pienet ihmiset täällä inistäs ja väiteltäs mitä tahansa…
  JUMALA ilmestyy ja vaikuttaa ilmoituksena mukaan.
  Selvennykseksi mainittakoon että ei homoseksuaalisuuden harjoittaminen ole ainoa asia mitä Jumala vihaa..
  Kuten se käy ilmi tuosta Roomalaiskirjeen 1 luvun lopusta.
  Sen tähden….
  Sananlaskut sanoo 21:30 Ei auta viisaus, ei ymmärrys, ei mikään neuvo Herraa vastaan.
  Sananlaskut sanoo 9:10 Herran pelko on viisauden alku, ja Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä.

 41. Og AgeZu said, on 23/03/2013 at 21:18

  hyi viddu jodai homoi ebin

 42. Dancemania said, on 24/03/2013 at 23:35

  herättää lähinnä sääliä…voi nyt tuntua hyvältä ajatukselta tuo lakialoitteen läpimeno, mutta se olisi vain alku sille mitä esim. Hollannissa tapahtuu, maa rappeutuu sisältäpäin…me kyllä suojelemme luontoa yms. tulevia sukupolvia varten, mutta mitä sillä on väliä jos emme suojele itse elämää ja sen tarkoitusta ja jätä lapsillemme kaunista ja puhdasta ihmiskuntaa….no se taitaa olla jo myöhäistä :)

 43. Varjokoala said, on 27/06/2014 at 12:31

  ”Muilta osin tuo asia ei hetkauta suuntaan tai toiseen, mutta adoptiota ei tulisi missään olosuhteissa sallia. Jos kerran luontaista taipumusta lasten hankkimiseen ei ole, niin lapsia ei silloin tule.”

  Eli tämä kai tarkoittaa myös sitten sitä, että hedelmättömät heteropariskunnatkaan eivät ole oikeutettuja adoptoimaan? Eivät hekään pysty ns. ”luonnollisesti” hankkimaan lapsia.

 44. format said, on 27/06/2014 at 20:57

  Moi kaikille!

  Otamatta kantaa mitenkään näihin juupas eipäs keskusteluihin, koska nämä ei johda mihinkään. Yhden ulottuvuuden kumminkin tuon esille. Avioliittolaki siis ”uusi” mikäli se menee läpi, sen tavoitehan on tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja laki kaikille.
  Herää tietysti kysymys, mikä tasa-arvoinen avioliittolaki??, koska se on rajattu samaasukupuolta oleville ja tämänhän ”ei pitäisi olla keneltäkään pois”, eikös niin?. Kyllä se on pois muilta seksuaalivähemmistöiltä ja muilta suhdemuodoilta.

  Se siitä yhdenvertaisesta kohtelusta.

 45. Qidux said, on 27/06/2014 at 23:58

  Äsiaa!!! Ja rakastan ärjympää tekstiä!!

 46. ilkka vierinen said, on 28/06/2014 at 11:30

  Aiheeseen liittyvä musiikkikappale

 47. Kai said, on 28/06/2014 at 15:59

  ”Lapsi tarvitsee turvallisen kodin ja rakastavat vanhemmat, eivätkä homoparien lapset voi nykytiedon valossa sen huonommin tai paremmin kuin heteroparien. Jos olet eri mieltä, antaa tulla sellaisia riippumattomia tutkimustuloksia”
  Haluaisin nähdä tutkimustuloksia, minkä mukaan homo- hetero- parien kasvattamien lasten onnellisuutta ollaan mitattu, ja näin voit todeta lasten onnellisuuden vanhempien seksuaalisuudesata riippumattomaksi asiaksi.

 48. leosalo said, on 18/07/2014 at 13:50

  Kirkon jäsenenäkin olen täsmälleen samaa mieltä kirjoittjan kanssa.

 49. Katariina said, on 27/02/2016 at 03:46

  Minä taas en ymmärrä alkuunkaan, minkä takia tulevaisuuden (tai tämän hetken) tyttöjen ja poikien pitäisi saada/voida ottaa itsellensä joko ukko taikka akka (tai vuoronperään molempia)?? Eli en ollenkaan ymmärrä, mistä tämä vouhotus johtuu. Minkä takia naisen pitäisi ottaa itsellensä VAIMO ja mennä itse toiselle VAIMOKSI. Tai miksi mies haluaa puolisokseen eli lastensa ”äidiksi” miehen?? Me ollaan uroksia ja naaraita (paitsi jos on syntynyt ns. epäselvänä sukupuolena myös fyysisesti), yleensä toinen siittää ja toinen synnyttää. On isä, äiti ja ipanat.

  Jos joku ei halua tällaista perhettä perustaa, olkoon perustamatta. Mutta ei ole mielestäni mitään mieltä vaatia, että ihmisten pitää tästä ei-haluamisestaan johtuen saada mennä naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa. Ei se vihkimisseremonia häntä toiseksi muuta. Kun ei olla aviopari, niin ei olla, vaikka meidän typerät lainsäätäjät niin väittäisivätkin. Eli vaikka ns. sukupuolineutraali (voi höh sentään) avioliittolaki voimaan meillä tulisikin, ei samaa sukupuolta olevista pareista silti OIKEASTI mitään avioparia tule. Ei yksinkertaisesti voi. Kyllä ihmisten pitäisi edes tällaiset perusasiat uskoa ja ymmärtää ja todeksi tajuta.

  On tosi vaikea ymmärtää, miten myös ns. viisaat ihmiset ja meidän jotkut päättäjät ovat sitä mieltä, että on ihan ”normaalia”, että tulevaisuuden tytöt saavat ja voivat ottaa itselleen vaimon taikka miehen ja tulevaisuuden pojat miehen taikka vaimon. Kuka on sekoittanut ihmisten päät??

  Miettikee hyvät ihmmeeset.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: