Eikö ketään edes hävetä

Homot, lesbot, eläimiinsekaantujat ja pedofiilit

Suomessa on tänä keväänä keskusteltu mm. homo- ja lesboparien sisäisestä adoptiosta, minkä lisäksi homojen ja lesbojen oikeuksia sivuttiin myös EU-vaalikeskusteluissa. Aina, kun julkisuudessa puhutaan homojen tai lesbojen oikeuksista, voi ryhtyä laskemaan sekunteja. 5… 4… 3… 2… 1… ja sieltä se tulee, jonkun tunkkaisen oikeistopopulistin suusta tai mielipidepalstan kirjoittajan kynästä: ”NYT JOS ANNETAAN HOMOILLE OIKEUKSIA NIIN MILLOIN LAILLISTETAAN ELÄIMIINSEKAANTUMINEN JA PEDOFILIA!!1!!1!”.

Tätä jauhamista ja sen herättämää yleisökeskustelua on tullut seurattua niin adoptiolain kuin Essayahin kommenttien tiimoilta. Mieleen nousee väkisin aika synkkä kuva: ilmeisesti edellä mainittuja mielipiteitä esittävät henkilöt eivät aidosti tunnu ymmärtävän tasa-arvoisen ja molemminpuoliseen suostumukseen perustuvan suhteen, sekä epätasa-arvoon ja alistamiseen perustuvan suhteen eroa. Liekö tämä oireellista heidän ajattelutavastaan laajemminkin, paha sanoa.

Jospa tämän asian koettaisi selittää mahdollisimman yksinkertaisesti. Homo/lesbosuhteen ja toisaalta eläimiinsekaantumisen tai pedofilian rinnastaminen on täysin absurdia, sillä kyseessä kaksi täysin erilaista ilmiötä:

Homo/lesbosuhde – tasa-arvoiset vapaaehtoiset partnerit: Tämä toimii aivan samoilla periaatteilla ja samoilla ongelmilla kuin tavallinen heterosuhde. Kyseessä on kaksi aikuista ihmistä, jotka ovat suhteessa niin henkisesti kuin juridisesti tasa-arvoisia, sekä vapaaehtoisesti siinä mukana. Kyseessä ei ole hyväksikäyttö, kumpikaan parisuhteen osapuoli ei ole siinä mukana vastoin tahtoaan, eikä suhde vahingoita siihen kuuluvia henkilöitä tai ulkopuolisia. Kumpikin osapuoli voi siis sanoa seuraavan: ”minä suostun aikuisena, henkisesti ja juridisesti asioistani päätäntäkykyisenä ihmisenä parisuhteeseen sinun kanssasi.”

Mikäli nämä seikat eivät toteudu, mennään aina epäterveen parisuhteen puolelle ihan riippumatta siitä, mitä sukupuolikokoonpanoa sen jäsenet ovat.

Pedofilia/insesti/eläimiin sekaantuminen – epätasa-arvoiset partnerit, joista toinen kykenemätön antamaan suostumustaan: Tässä suhteessa on kaksi osapuolta, joista toinen on hallitsevassa ja määräävässä asemassa, toinen puolestaan henkisesti ja juridisesti kykenemätön antamaan suostumustaan suhteessa olemiseen. Lapsella ei ole henkisiä valmiuksia suostua seksisuhteeseen aikuisen kanssa, eikä hän voi olla suhteessa tasa-arvoinen partneri. Lisäksi on kiistatonta näyttöä, että pedofilia ja insesti vahingoittavat lasta. Eläimiltä luonnollisestikin puuttuvat tarpeelliset kognitiiviset kyvyt koko asian käsittelyyn, eivätkä ne voi antaa yksiselitteistä suostumustaan.

Kun asiaa yhtään ajattelee, minkäänlaisen slippery slope -argumentin vetäminen näiden kahden välille kertoo lähinnä siitä, miten puutteellisella ymmärryksellä mielipiteen esittäjä toimii, tai miten törkeästi hän yrittää manipuloida kuulijoitaan. Homo- tai lesbosuhde on psykologiselta ja käytännön kantilta normaali tavallinen parisuhde, jossa ei pitäisi olla mitään ihmettelemistä – osapuolilla vain on koipien välissä keskenään samanlaiset sutkuttimet. Tällaisen suhteen hyväksymiselle ei ole mitään järkiperäistä estettä. Homo- ja lesbosuhteesta on yhtä pitkä matka rikolliseen, patologiseen ja vahingolliseen lapsen tai eläimen hyväksikäyttösuhteeseen kuin normi-heterosuhteesta. Sen väittäminen, että yksi johtaa toiseen tai että nämä ovat mitenkään rinnasteisia kertoo lähinnä siitä, että mielipiteen esittäjä on ihmissuhteiden psykologiasta ja realiteeteista niin pahasti pihalla, ettei suuta ehkä kannattaisi avata ollenkaan, ennen kuin on hieman tutustunut aiheeseen.

Toisaalta, mikäli tätä slippery slopea ulvovat henkilöt eivät aidosti ymmärrä eroa a) aikuisten ihmisten tasa-arvoisen suhteen ja b) aikuisen ihmisen tekemän hyväksikäytön välillä, suosittelen vahvasti terapiaa.


Aihetta sivuten:

Tyynynpurijoille perheen sisäinen adoptio-oikeus? – Touch of Pink in London

Suvaitsevaisuudessaan suvaitsematon – Pravda – Totuuden toinen puolikas

Mietintöjä adoptiolaista – Saastainen huone

Pentti Oinonen ja keskustelu homoparien oikeuksista – Hommawatch | Sarja yksittäisiä kirjoituksia joita ei saa yleistää

Heitä homo voltti! – Teemu Hiilinen

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Zacke said, on 23/07/2009 at 13:10

  Mutta miksei insesti olisi verrattavissa homo- ja lesbosuhteisiin?

 2. masinoija said, on 23/07/2009 at 14:55

  Niin, pitäisi aina tarkkaan määrittää mitä tarkoittaa insestillä. Oletusarvoisesti sillä tarkoitetaan omiin lapsiin sekaantumista, mutta sehän voi tarkoittaa mitä tahansa lähisukulaisten välistä seksisuhdetta. Lapsiin sekaantuminen tuossa kirjoituksessa tulikin jo käsiteltyä, joten tarkoitat ilmeisesti aikuisia lähisukulaisia?

  Lyhyt vastaus kysymykseesi: kyllähän se on verrattavissa siinä mielessä, että kyseessä on vapaaehtoisten aikuisten suhde. Yhteiskunnallisena ilmiönä se on kuitenkin sarja poikkeuksia, ei kokonainen vakiintunut ihmisryhmä.

  Pitäisikö se laillistaa? Yksi lysti minulle. Pidän henkilökohtaisesti lapsien hankkimista lähisukulaisten kesken hyvin vastuuttomana periytyvien sairauksien todennäköisyyden kannalta. Riskien pitäisi olla selviä jo ihan lukion biologian oppimäärän perusteella. Minun puolestani aikuiset ihmiset voivat muodostaa sellaisen suhteen kuin lystäävät, mutta pidän melko itsekkäänä biologisten lapsien hankkimista tällaisessa tilanteessa – adoptio on taas mielestäni täysin ok.

  Toisaalta, ei ihmisiä varsinaisesti voi lailla kieltääkään lisääntymästä tai avataan melkoinen matopurkki.

  Entä miksei insestiperheiden oikeutta huudeta samalla kuin homo- ja lesboparien? Yksinkertaisesti käytännön syistä. Homoseksuaalit ovat vakaa yhteiskunnallinen ryhmä, joita on arviosta riippuen jokaisessa ihmispopulaatiossa se 4-7 prosenttia. Suunnilleen saman verran on tässäkin maassa suomenruotsalaisia, joten kyllä näin vakaan ihmisryhmän olot pitäisi saada kuntoon.

  Kun verrataan homo- ja lesbopareja ja toisaalta vaikkapa aikuisia insestipareja, ensiksimainittu on iso ihmisryhmä, jälkimmäiset yksittäisiä poikkeuksia. Ihan käytännön kannalta näitä asioita on hankala lähteä hoitamaan kerralla. Vähän sama kun ymppäisi Helsingin keskustakaavan käsittelyyn mukaan kaupunginjohtajan mökkitontin Saarenmaalla. Eiköhän poikkeukset ole kätevämpi käsitellä erikseen.

  En suoraan sanoen tiedä, onko aikuisten lähisukulaisten seksi Suomessa laillista vai ei. Jos se on laitonta ja joku lähtee sitä laillistamaan, siitä vain! Realiteetti on kuitenkin se, että nussii ne kumminkin, oli laki mikä oli.

 3. Sami Sundell said, on 30/07/2009 at 16:40

  Sukupuoliyhteys lähisukulaisten välillä on kiellettyä rikoslaissa, RL17, 22 §. Sakkoa tai enintään kaksi vuotta linnaa.

  Sinällään ero homoseksuaalisten suhteiden ja insestin välillä on tavallaan aika selvä: en ole kuullut (vaikkakaan en ole asiaa suuresti tutkinutkaan) suuntautumisesta, jossa seksuaaliset vietit kohdistuisivat nimenomaan lähisukulaisiin. Kieltojen tai kieltämättömyyden kannalta ero sinällään ei ole merkittävä, kyseessä on varsinkin nykyaikana ennen kaikkea sosiaalinen normi.

  Sinällään tavallaan mielenkiintoista on mediassa nähtävä flirttailu insestin kanssa. Viime ajoilta tulee mieleen The White Stripes, josta jossain vaiheessa liikkui kaikenlaista huhua (”Ne on sisaruksia ja tekee SITÄ!”).

  Samoin esimerkiksi Playboy on julkaissut useampiakin kuvasarjoja sisaruksista (Dahmin kolmoset esimerkkinä, taisi joskus olla oikein isompi setti siskopareista). Vaikka kyse on tietenkin hienostuneesta erotiikasta, lehden pääfunktio lienee kuitenkin tarjota kuolattavaa karjuille, ja jostain syystä siskoksilla näyttää olevan menekkiä.

  Jälkimmäisestä tulee mieleen, onko kenties naisten välinen rakkaus sisarusten kohdallakin hyväksyttävämpää kuin se olisi veljesten tai eri sukupuolta olevien sisarusten välillä? Ja onko tässä nähtävissä viitteitä siihen suuntaan, että tabu on rikkoutumassa?

 4. homoneekeri said, on 28/06/2014 at 13:47

  Jaa pedofilia vahingoittaa lasta? Tiesitkö, että pedofilia on täysin eri asia kuin lapsen hyväksikäyttö? Pedofilia ja eläimiinsekaantuminen muuten on jo laillista Suomessa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: